пʼятницю, 25 вересня 2015 р.

Зошит для практичних робіт та проектної діяльності

Шановні колеги! Раді повідомити Вам, що зошит для практичних робіт та проектної діяльності з інформатики уже чекає Вас на полицях книжкових крамниць, та його можна замовити у видавництві.

            Для 7 класу авторський колектив не готував видання робочого зошита відповідно до авторської концепції навчання інформатики, яка спирається на вікові та психолого-педагогічні особливості учнів 7 класу, санітарно-гігієнічні вимоги до використання комп'ютерної техніки, діяльнісний підхід до формування ІКТ компетентностей на уроках інформатики.
            Відповідно до цього підходу, загальна структура зошита не змінилась, але  структура практичної роботи для 7 класу зазнала змін:
1)  учням пропонується карта умінь, яких діти мали б набути у процесі вивчення теми, що передує практичній роботі. Учень має визначити для себе, які дії він може виконати дуже добре - для цього слід поставити позначку у лівому стовпчику таблиці, добре - позначка у правому стовпці таблиці. Якщо рівень його оволодіння умінням виконати деяку дію, на думку учня, нижчий від доброго, то позначок не слід ставити взагалі. Таким чином ми розвиваємо оціночні уміння учнів: визначити не тільки перелік дій, які він уміє виконати, а й оцінити рівень оволодіння ними.
2) для зберігання та упорядкування файлів персонального портфоліо учня пропонується на початку кожної практичної створити відповідну папку. 
3) теоретична частина практичної роботи у 7 класі представлена  компетентнісними тестовими завданнями. Вчитель може пропонувати учневі усі завдання для виконання, або тільки окремі, за вибором. Їх виконання у зошиті сприятиме узагальненню та систематизації умінь, які будуть використані у подальшій практичній роботі за комп'ютером. Рівень складності тестового завдання визначається кількістю балів у полі оцінювання, яке розміщене на полях біля кожного завдання. Слід зауважити, що завдання із тестової частини практичної роботи учні можуть виконувати і як домашнє завдання. 
4) виконання практичної частини уроку практичної роботи неможливе без повторення та застосування правил безпеки життєдіяльності при роботі за комп'ютером. Для цього вчитель може  використовувати різні прийоми: 
 - "ланцюжок правил" - один учень називає початок правила, а інший продовжує;
 - "німе кіно" - перегляд відео чи малюнків з БЖД та коментування їх;
 - "знайди помилку" - вчитель називає правило, у якому одне або два слова замінені на інші - слід їх відшукати т сформулювати правильно:
 - "пазли" - скласти із пазлів із зайвими складовими твердження про правила БЖД:
 - тощо.
5) Виконання та самооцінювання практичних завдань. Вчитель може пропонувати учням для виконання або усі вправи, чи 2-3 вправи, складність яких визначається кількістю балів за кожну із задач. Для переведення сумарної кількості балів за всі види роботи на уроці вчитель може скористатись формулою переводу: 
кількість балів=округлити (кількість балів всього*12/максимальна сума балів для даного набору завдань).
              Наприкінці кожної практичної роботи доцільно заповнити таблицю оцінювання, щоб згодом перенести оцінку у класний журнал.
Вдалого проведення уроків практичних робіт!


12 коментарів:

МО Полтава сказав...

Опублікуйте, будь ласка, файли -заготовки для теми №2.

Сергій Мацаєнко сказав...

З радістю замовив би, але на жаль (Наявність:Немає):
http://osvita-center.com.ua/catalog/7-klas/nformatika_2/morze-n-v-nformatika-7-kl-zoshit-dlya-praktichnikh-rob-t-proektno-d-yalnost-nova-progr-isbn/

Сергій Мацаєнко сказав...

Підтримую! Чекаємо на файли-заготовки.

Ольга Барна сказав...

На сайті або не оновлена інформація, або не відвантажили тираж на склад. У видавництві повідомили, що тираж зошитів для практичних робіт та проектної діяльності уже надрукований

Ольга Барна сказав...

Файли-заготовки до другого розділу та посилання на програми, що використовуватимуться, будуть розміщені цього тижня

Сергій Мацаєнко сказав...

Кінець тижня, а файлів-заготовок немає, нажаль.
Виконати практичне завдання дітям з рубрики Діємо не вдасться.

matem сказав...

Доброго дня, а скажіть, будь ласка, чи будуть зошити для тестового контролю знань 7 клас?

Ольга Барна сказав...

У зошиті для практичних робіт та проектної діяльності до кожної практичної подані компетентнісні тести, які можна використати як теоретичну частину практичної роботи, так і для тестового контролю. Окрім цього у видавництві Оріон найближчим часом будуть віддруковані збірники для перевірки предметних компетентностей - це тести іншого формату, аніж ті, що були для 5 та 6 класів.

Unknown сказав...

У Рівному намагалася в книгарнях знайти зошит і результат - нічого. На сайті досі аналогічна ситуація.І вже пройшло два тижні... Дуже шкода...

Ольга Барна сказав...

Ми намагаємось вирішити ці питання з видавництвом - поки що безрезультатно. На жаль, це від авторів не залежить

Unknown сказав...

скажіть, а в електронному вигляді зошит можливо придбати?

Ольга Барна сказав...

Автори посібника передали свої авторські права видавництву. В тому числі на публікування електронних варіантів. Тому Вам радимо з цього питання звертатись безпосередньо до видавництва. Усі контакти є на сайті видавничого дому "Освіта".